Uitgevonden door Pierre Montreal in 1967. Het is genoemd naar de verleidster Circe uit de Griekse mythologie.
Circe schaak is heel populair bij sprookjes-probleemschaak. Het kan ook als gewoon spel gespeeld worden. Het is wel een heel langzaam spel: daarom is de normale variant niet zo populair. Het kan ook progressief gespeeld worden: die variant is veel populairder.
Regels
De FIDE-regels gelden met volgende uitzonderingen/aanvullingen
Als een stuk geslagen wordt moet het meteen weer op het veld gezet worden waar het stuk stond in het begin van het spel.
Als het geslagen stuk op een bezet veld gezet komt wordt dat stuk ook weer geslagen.
Een geslagen dame gaat naar d1 (wit) of d8 (zwart).
Als een toren, loper of paard geslagen wordt gaat het naar het veld waar het stuk stond bij het begin van het spel. Het stuk gaat naar de kleur veld waarop het geslagen is. Dus als een toren op e5 geslagen wordt gaat het naar a1 omdat beide velden zwart zijn.
Een pion gaat naar de 2e rij van de lijn waar hij geslagen wordt. Als een zwart pion dus op e5 geslagen wordt gaat hij naar e7.
Een stuk dat gepromoveerd is wordt bji slaan niet meer behandeld als pion maar als het stuk dat het geworden is na promoveren.
Als een toren weer teruggezet wordt naar de beginpositie mag hij ook weer gebruikt worden bij rokeren (als rokeren volgens de regels is toegestaan).
Een stuk mag niet slaan als het stuk dat geslagen wordt bij terugzetten schaak zou geven.
Als een stuk geslagen wordt gaat het terug naar het veld waar het stond toen het spel begon. Als dit veld bezet is wordt dat stuk ook geslagen. Dat is anders dan bij Circe schaak: toren a1 gaat naar a4, wordt geslagen en gaat dan terug naar a1.
Gepromoveerde pionnen die geslagen worden veranderen terug in pion en gaan terug naar de plek waar hij begon. Dit is anders dan bij Circe schaak: het voorkomt dat er heel veel sterke schaakstukken op het bord komen.
Er mag pas schaak gezet worden in de laatste zet van een beurt. Dus als wit 5 zetten moet doen mag hij niet op de 4e zet als schaak zetten.
Geschreven door: Jos Jansen of Lorkeers en Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: vrijdag 7 februari 2003.